14 Ekim 2010 Perşembe

Bir garip aile

Amerika garip memleket, her türden insanı barındırır içinde. Anne tarafından Çerkez akrabalarım bile yaşıyor orada; Ispanyolu, Fransızı, Almanı, Afganı, İranlısı yaşamış çok mu?

Batılı devletlerin şu sıralar yaşadıkları göçmen sorunları Amerika'da aşılmış gibi görünüyor. Tabi dışarıdan bakıldığında öyle. Çok tutucu muhafazakar Anglo-Sakson grubların yaşadıkları kasabalara "hispanic" ruhlu kedi bile giremiyor. Diğer taraftan, ülkenin (birleşik devletler) güney eyaletlerinde "hispanic" kökenliler o kadar yoğun ki İngilzce ikinci dil muamelesi görüyor.Dolayısıyla Amerika'da güçler dengesine göre sınıf farklılıkları oluyor. Irklar bile kendi aralarında sınıf farklılıklarına tabi olabiliyor. Ancak, her zaman Amerika 3.dünya ülkeleri dedikleri ülkelerdeki insanların umududur. O insanlar oraya göç edip; birer Amerikan vatandaşı olmak isterler. Çünkü Amerika'da Amerikalılar yoktur. Apaçiler vardı; onları da yok ettiler ; geri kalan insanlar ki çoğu kendi ülkelerinde dikiş tutturamayandan oluşan yeni bayrak altında bir vatan yarattılar.

Amerika'da göçmenler nedeniyle göçmenlerin asimilasyonu ile entagrasyonu tartışılıyor. Yani; daha açık bir ifadeyle köklerini unutup bize uyum mu sağlasınlar yoksa köklerini unutmasınlar ama bizden olsunlar. (nasıl olsa 2 kuşak sonra hepsi gidiyor?) Yani Almanya'nın Türk göçmenlerle (yalnızca Türk değil Yunan, Arap vs.) yaşadıkları sorunlar gibi.

Dikkatimi bu sorunu çoktan aşmış garip bir aile çekti. Ailede herkes oyuncu-sanatçı.Ailenin 2 soy adı var. Sheen ya da Estevez.

Martin Sheen, bu ailenin  en çok tanınanı ve olayımızın baş kahramanı. Annesi İrlandalı, Babası İspanya'nın özerk bölgesi Galiçya'dan. Kendisi Ohio ,1940 doğumlu.Yani şu anda 70 yaşında olan Martin Sheen'i biz en çok Apocalypse nowfilminden tanıyoruz.

Ailede şöyle bir olay var; Amerika'da ne İrlandalı ne de Galiçya'lı olarak yaşayan bu insanlar hem doğum adlarını hem de normal adlarını kullanabiliyorlar. Örneğin bizim Martin Sheen dediğimiz amcanın adı aslında "Ramon Antonio Gerard Estevez"
                                                  Ailenin 1982 yılında çekilmiş bir fotoğrafı.


Martin Sheen'in Janet Estevez'den 4 tane çocuğu var: Charlie Sheen(Carlos Irwin Estevez) Emilio Estevez, Ramon Luis Estevez ve Renee Estevez.

Charlie yani Carlos Irwin, babasının izinden gitmeyi o kadar çok istemiş ki aksiyon filmlerinde oynamaya çalışmış hep. Ama tutmamış. Pek başarılı olamamış o konuda. Ama komedi denediğinde kendini buldu. Bir aralar şöhretin getirisiyle midir bilinmez uyuşturucu müptelası olmuş; eşine şiddet uygulamış ama artık uslanmış.

Emilio Estevez ise babası ya da abisi kadar dünya çapında meşhur olamadı ama çoğu kez senaristlik, yönetmenlik yapmaya ve arada ufak rollere çıkmaya başladı. İlginçtir, babaları Martin Sheen'in soy adını değiştir Sheen ailesi olalım teklifine benim adımı kısaltınca E.E. oluyor diye reddetmiş.

Ramon Luis Estevez, Ramon Estevez Jr. ya da Ramon Sheen (bir adamın ismi bu kadar uzun olmamalı) üçü de aynı kişi. Babalarının izinden giden aile üyelerine katılan Ramon, sinematik açıdan çok da ünlü değildir. Ufak rollerde bulunmuş, aile üyelerinin çektiği dizilerde filmlerde ara sıra boy gösterip durmuş. Bir iki şarkı sözü de yazmış. Benden şimdilik bu kadar deyip köşesine çekilmiş.

Renee Estevez ise bambaşka bir dünya. Yine aile ekibinde sinemalarda dizilerde rol almış. Yalnız onlardan farklı olarak zaman zaman cameo rol denilen (filmin alakasız yerinde yönetmenin ya da bir başkasının laf olsun diye arada gözükmesi denebilir) rollerde oynamış.

Anne, Janet Estevez ise görsel sanatlarla ilgili bir sanatçı. Sinema filmlerinde ya da dizilerde oynadığına dair bir kanıt yok. Ailenin bilinmeyen görülmeyen tek üyesi sanırım o kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder