7 Ekim 2010 Perşembe

Oyun kritikleri - Mafia II

Mafia II ile başlayalım. Öncelikle 2K games'ten biraz bahsetmek gerek.
2K games öyle oyunlar yapıyor ki ne muhteşem olsun diye üzerinde çok kasılmış ve kasıntılığı belli olan oyunlar ne de senaryosu bizi kurtarır diye olaya bir kaç hafif süslemeyle insanları kazıklama derdinde olan oyunlar... Sadece oyun yapıyorlar ve gerçekten iyi yapıyorlar.

Batı dillerinde nerd,geek denilen ya da bizdeki oyun manyağı olarak görülen tipteki arkadaşlarınıza bir sorun 2K games'i en iyi oyun yapan firma olarak nitelendirir büyük çoğunluğu.

2K games'i biraz övdükten sonra asıl olaya gelelim; Mafia II, şu aralar çoğu internet kafenin bilgisayarlarını yenilemesine neden olmuştur. Zira sistem gereksinimlerine bakıldığında orta karar bilgisayarların çalıştırabileceğinden fazlasına ihtiyaç olduğu görülüyor. Önerilen özelliklere bakıldığında;

- Core 2 Quad 2.4 Ghz işlemci
- 2 GB RAM
- ATI Radeon HD 3870 ya da nVidia GeForce 9800 GTX ekran kartı
- 10 GB sabit disk alanı

gibi normal bilgisayar kullanıcıları için yüksek sayılabilecek özelliklere ihtiyaç duyan bu oyun tam bir efsane olma yolunda. Aslında Mafia oyunu bir efsane, bu da efsane geri döndü imajı altında çıktı piyasaya.

Oyuna asker olarak başlıyorsunuz. Sicilya'da savaşarak oyuna yavaş yavaş alışıyoruz. Bu bölümde oyunun tuşlarını öğretiyor. Oyuna ilk defa başlayan birisi için bile öğrenmesi kolay ve zevkli.


Savaş bitince eve gelen yeni adamımız ailesinde yaşanılan sorunlar nedeniyle çete üyesi arkadaşıyla takılır ve ailesi için biraz para toplar. Zamanla yeni işler yapar ve yeni arkadaşlar edinir. İyice çetenin içine girer.

  • Oyunda araba kullanımı:

Oyun için  tali bir unsur olsa da zamanla aranılan özellik olan araba kullanımının rahatlığı oyuna daha iyi adepte olmayı sağlamış. Üstelik klasik araba tutkunları için (bunlar arasında ben de varım) harika bir zevk



Üstelik beğendiniz arabaları çalıp garaja götürüp istediğiniz gibi tuning yaptırabiliyorsunuz(tabi ki 1950'lilerin koşulları altında)

Araba çalma için iki farklı olay daha doğrusu diğer oyunlarda olmayıp da göze pek de çarpmayan bir detay var: arabanın kapısını açmaya zorlamak ve de camını kırarak düz kontak yapmak.

Diğer oyunlarda örneğin gta'da direkt camı kırıp düz kontak yapılarak araba çalınıyordu ama mafia II bu detayı atlamamış.

  • Oyun dışı eklentiler:

Araba çalıp kendimize galeri açmak(!) haricinde kıyafet değiştirebilir(bunu shop denilen dükkanlarda yapıyoruz) silah alabilir, cafelerden yemek yiyebilir çeşitli içkiler içilebilir. Bilhassa yemek yemek ya da bir şeyler içmek çok yararlı çünkü; oyun ekranın sağ aşağısında görünen haritanın çevresinde yarım daire şeklinde canımız gösteren yeşil bir çizgi var. bu çizgideki yeşillik azaldığında kırmızıya dönüşüyor ve yavaş yavaş ölüyoruz. Tabi ki bir şey yemez ya da içmezsek.

Kıyafet değiştirme çok önemli bu oyunda. Örneğin araba çaldınız ya da sokak ortasında bir adamı öldürdünüz birden polis tarafından aranılan adam oluyorsunuz. Eğer Shoplara gidip kıyafet değiştirirseniz artık polislerden kurtuldunuz demektir.

Bunun haricinde polislere yakalandığınızda polislere direnme, rüşvet teklif etme gibi opsiyonları var ki tadından yenmez. Gerçi ben orada at bir sakal ya da çorba parası yazılmasını beklerdim ama neyse(!)

Bir de oyun sırasında dolaştığınız yerlerden afiş toplayıp koleksiyon yapabiliyorsunuz. Playboy dergilerini unutmamak lazım. Onlardan da çok güzel bir koleksiyon yapılabilirmiş; sağolsun bunu öğrettiler.
Evet, vakti zamanında o dergiler kapışılıyordu.
  • Genel değerlendirme:

1940 ve 1950'lerde yaşanan senaryosuyla mafia II, bir önceki oyun olan mafia I'in ağırlığı altında ezilmemiş üstelik çıtayı daha da yükseltmiştir.

Gerek görüntü kalitesi gerekse kurgu açısından oyun işte bu abi dedirtiyor.

Tabi ki her güzelin bir kusuru vardır ama oyunu severseniz bu kusuru görmezsiniz.

Zamane oyunlarında moda olan film gibi sahneler bu oyunda bazen çok uzatılmış. Bazen bu kısımları izlemek zorunda kalıyorsunuz. Zira bu sahneleri izlemeden ne yapacağınızı anlamak biraz zor.

Son bir söz olarak şunu demek lazım; evet mafia I ile bir bağlantısı var (büyük spoiler geliyor)






Mafia I'de adamımızı öldüren bu ikili aslında Mafia II'de bize yardım eden zaman zaman görev veren bu ikili.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder